Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

Sağlıklı Beslenme

Güncelleme Tarihi: 21/06/2017

1- Aç kalmak kan şekerinizi düşürür ve bir sonraki öğününüz için masaya oturduğunuzda normalde tüketeceğiniz miktarlardan çok daha fazlasını tüketirsiniz.

2- Metabolizmanızın sürekli çalışır durumda olması için sık beslenmeniz ilk kuraldır.

3- Vücuttaki yağları bölgesel olarak yakmak mümkün değildir.

4- Yağlarınızı yakmak için bedeninizin her tarafını eşit miktarda çalıştırmanız gereklidir.

5-  Yağlarınızı yakmanız için en ideal egzersiz, bedeninize, yaşınıza yani tam anlamıyla size en uygun olan egzersizdir.

6- Spor yaparken aç ya da tok olmanız spor esnasında harcadığınız enerjiyi kesinlikle değiştirmez.

 7- Yorulmanız bedeninizin daha az enerji harcamanıza neden olur. Bu yüzden en iyi spor vakti yemek yedikten 1-2 saat sonrasıdır.

8-  Kilo alma süreciniz hiç bir zaman kısa bir zaman diliminden oluşmaz. Aylar, hatta yıllar içinde kilo alırız. Kilo vermenizde bu durumda asla hızlı olmamalıdır. Hızlı kilo kaybetmeniz, yağlarınızı değil, kaslarınızı kaybettiğinizi gösterir.

9- Hızlı kilo kaybı, verilen kiloların çok daha hızlı geri alınması demektir. Önemli olan kendinizde davranış değişikliği yaratmaktır.

10- Kaybedilen kilolar değil, kazanılan iyi beslenme alışkanlıkları önemlidir. Çünkü kalıcı olan beslenmenizdir.Hiç bir yöntem size mucizeler sunamaz. Tutarlı ve inançlı olmak en temel yol olmalıdır.

11- Beslenme uzmanından yardım alarak sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinin ve düzenli egzersiz yapın. Hayatınız siz istediğiniz sürece değişime açıktır. Güzel değişimler sizinle başlar.

12- Egzersizin ilk anlarında kan hacminiz ve kas dokunuz arttığı için kilo artışı yaşıyor hissine kapılabilirsiniz. Fakat yağ dokularınız azalmaya başlar ve değişim egzersize devam ettikçe daha da belirginleşir.

13- Yumurta sarısı yüksek kolesterol içermesine karşın doymamış yağları içerdiğinden kolesterol yükseltici etkisi kırmızı etten düşüktür. Kolesterolü yüksek olan kişilerde tüketimi sınırlandırılmasına rağmen normal kişilerde özellikle çocuklarda sık tüketilmesi gereken, besleyici değeri oldukça yüksek bir besindir.Yumurta en kaliteli protein kaynağıdır.

 14- Ette ve kemikte bulunan kalsiyum ve besin öğeleri pişme suyuna geçmez. Bu nedenle et veya kemik suyunun besleyici değeri yoktur

15- Süt ve süt ürünleri protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini (riboflavin) ve vitamin B12 olmak üzere birçok besin ögesinin önemli kaynağıdır

16- Sağlıklı bir kemik yapısı hayatımızın ilk zamanlarında şekillendiği unutulmamalıdır.

17-  Daha sağlıklı kemikler için;

18-  Her gün Yetişkin bireylerin 2 porsiyon;

19- Çocukların, ergenlik çağındaki gençlerin, gebe emziren ve menapoz sonrası kadınların 3-4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmesi gerekir.

20- (1 orta boy su bardağı kadar süt /yoğurt veya 1 kibirt kutusu kadar peynir 1 prosiyondur.)

21- Fazla kafein alımı idrarla kalsiyum atımınızı arttırır. Kemik sağlığınız için süt ve süt ürünleri tüketiminize dikkat edin ve günde 2 fincandan fazla kahve tüketmeyin.

22-  D vitamini güneş ile derimizden sentezlenir. D vitamini bağırsaklarda kalsiyumun emilmesine yardım etmektedir. Sağlıklı koşullarda alınan 30 dakikalık güneş en iyi D vitamini kaynağıdır.

23- Diyabetinizin olması yaşamınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yiyemiyecek olmanız anlamına gelmez. Önemli olan ne yediğiniz değil, ondan ne kadar yediğinizdir. Ama unutlumamalıdır ki, şeker diyabette yasaklanması gereken bir besindir.

24- Bazı bitkiler bağırsakları çalıştırır bazı bitkiler idrar söktürücü özellik gösterir. Ancak hiçbir bitki zayıflatmaz. Zayıflamak için uzman kişilerin hazırladığı beslenme programları uygulanmalıdır.

25- Sağlıklı bir yaşam için günde ortalama 2.5 litre ( 8-10 su bardağı) su içilmelidir. Eğer idrarınız renksiz ve kokusuzsa yeterince su alıyorsunuz demektir.

26- Lif içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi bağırsak hareketlerinin düzgün olmasını sağlar. Lif tam tahıl ürünlerinde, meyve ve sebzelerde, kurubaklagiller gibi besinlerde oldukça zengin olarak bulunmaktadır.

27- Tam tahıllı ve lifli besinlerin kalori değerleri de daha düşüktür.