Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü

Facebook Twitter Google Plus Linkedin

Obezite Ve Tip 2 Diyabet

Güncelleme Tarihi: 23/06/2017




1-Obezite, tip 2 diyabet oluşumunda en önemli çevresel etkenlerden biridir. Tip 2 diyabetiklerin % 90’ı obezdir.

2-Diyabet risk faktörlerinden; yanlış beslenme, hareketsizlik,obezite, obezitenin süresi, yağ dağılımı, insülin direnci, değiştirilebilir faktörlerdir.

3-Obezitenin saptanmasında en çok kullanılan ve bilinen yöntem Beden Kitle İndeksi (BKİ)’dir. BKİ= Vücut ağırlığı(kg) / Boy (m²) şeklinde hesaplanır.

4-İleri derecede obez kişilerde diyabet gelişme riski 10 kat fazladır.

5-Obezite süresi uzadıkça Tip 2 diyabet gelişme riski artmaktadır.

6-Tip 2 diyabetin karın bölgesindeki yağlanmayla ilişkili olduğu bilinmektedir. Karın bölgesi yağlanması olanlarda tip 2 diyabet gelişme riski, alt beden obezitesi olanlara göre daha yüksektir.

7-Hareketsiz yaşam, fiziksel aktivite eksikliği, tip 2 diyabetin gelişiminde önemli bir faktördür.

8-Diyabetin oluşumunda etkisi olduğu bilinen besin ögelerinin başında yağlar gelir.Doymuş yağ alımının yüksek olması insülin direnci gelişimine neden olabilmektedir.

9- Posa tüketiminin yetersiz olması da tip 2 diyabet için risk oluşturabilmektedir.
obesity.jpg


10-Tam taneli tahıllar, kurubaklagiller, sebze ve meyvelerden aldığımız diyet posası;

• Kan şekerini yavaş yükseltir,

• İnsülin ihtiyacını azaltır,

• Tokluk hissinin oluşmasını sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur.


11-Yapılan çalışmalar sarı-yeşil sebze tüketiminin obez kadınlarda tip 2 diyabetin önlenmesinde koruyucu olabileceğini göstermektedir.

12-Kilo kaybının sağlanmasında temel yaklaşım sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin arttırıldığı yaşam tarzı değişikliğidir.